Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Razvita lesnopredelovalna industrija je ključ do uspešne in zelene Slovenije V seriji programskih pogovorov gibanja Povežimo Slovenijo je minuli teden potekala že peta razprava o tem, kako optimalno izkoristiti najpomembnejšo strateško surovino, les.

Uvodoma sta svoje stališče izrazila biolog in mikolog ter največji promotor uporabe slovenskega lesa kot strateške in hkrati ekološke surovine prof. dr. Franc Pohleven ter direktor zavoda SLOLES Edo Oblak.
 
»Dajmo, za božjo voljo, narediti to, da bo lesarstvo enakovreden člen naše verige in ne več obrobna panoga našega gospodarstva. Lesnopredelovana industrija je namreč ključ, najpomembnejši ključ do uspešne in zelene Slovenije,« je bil jasen dr. Pohleven, ki je prepričan, da imamo v naši deželi odlične pogoje, da bi to edino surovino, ki je imamo na pretek,  z malo energije in onesnaževanja okolja predelali doma in si tako zagotovili delovna mesta, gospodarski razvoj in neodvisnost od tujih surovin.
 
»Nujno potrebno je večkrtano povečati finančno pomoč lesarstvu. Strokovno pripravljene analize dokazujejo, da je za lesarstvo v naslednjem finančnem obdobju potrebno zagotoviti minimalno 290 milijonov evrov dodatnih sredstev, če želimo modernizirati to panogo in izkoristiti izjemno velik lesni potencial; Slovenija je namreč zelo goznata država. Skoraj 60 odstotkov površine je prekrito z gozdom in prav ta naravna zaloga nam omogoča, da material primarno obdelamo in ga predelamo,« je poudaril Edo Oblak, direktor zavoda SLOLES, slovenskega lesnega združenja, ki je nastalo po sprejemu Zakona o gospodarjenju z gozdovi v letu 2016.
 
Prizadevanje za čim večjo predelavo slovenskega lesa do čim višje dodane vrednosti je v samem vrhu programskih prioritet gibanja Povežimo Slovenijo.
 
 

Slike članka
Zadnje objave
Ob vstopu v zadnji teden volilne kampanje
V izogib napakam pri javnomnenjskih raziskavah
IVAN BRODNJAK
SERGEJA PUPPIS FREEBAIRN
ANDREJ ČUŠ
Najbolj obiskano
1
Doc. dr. Tina Bregant o gibanju Povežimo Slovenijo
2
V ŽIVO: Predstavitev kandidatov gibanja POVEŽIMO SLOVENIJO
3
Otu Pestnerju nagrada in priznanje občine Celje
4
Odlično, optimistično vzdušje na srečanju Povežimo Slovenijo v Mariboru
5
V izogib napakam pri javnomnenjskih raziskavah