Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Dr. Tina Bregant: Sistem mora temeljiti na zdravstvu, ki bolnika in njegovo družino postavlja v središče Dr. Tina Bregant, nosilka področja zdravstva v gibanju Povežimo Slovenijo je danes, 14. januarja, v Državnem svetu RS v sklopu posveta o dostopnem in vzdržnem javnem zdravstvenem sistemu do leta 2030 predstavila pomen kakovostnega javnega zdravstva.

Digitalizacija in razmah sodobne tehnologije so spremenili način delovanja zdravstva in družbe nasploh. Tako zdravstveni delavci kot bolniki občutijo razpad zdravstvenega sistema. Dostop do zdravstvenih storitev bi bilo treba bolj učinkovito približati njihovim uporabnikom. Na to opozarja tudi Evropska komisija, ki izpostavlja predvsem finančno nevzdržnost trenutnega zdravstvenega sistema. Pomanjkanje sredstev se že danes izraža tudi skozi nedopustno dolge čakalne vrste.
 
“Znašli smo se na točki, ko bo potrebno spremeniti način razumevanja javnega zdravstva in tega, kako se v njem obnašamo in vedemo. Pri skrbi za zdravje moramo doseči visok konsenz. Le zdravstveni sitem, ki je javen, transparenten, pravičen in dolgoročno vzdržen bo vzdrževal naše zdravje ter zdravje naše družine in bo lahko prispeval k bruto državnemu proizvodu,” je izpostavila Bregantova in dodala še, da ima zdrav človek 1000 želja, bolni pa le eno.
 
“Bolniki potrebujejo učinkovito, kakovostno, pravočasno, empatično zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvu, ki je poleg tega tudi transparenten in finančno vzdržen. To lahko dosežemo s krepitvijo primarne ravni: z zdravnikom, ki je bolniku dostopen blizu doma,” je prepričana in zaključuje, da naj sistem temelji na zdravstvu, ki bolnika in njegovo družino postavlja v središče.

Video izjavo dr. Tine Bregant si lahko ogledate tukaj.

Slike članka
Zadnje objave
Ob vstopu v zadnji teden volilne kampanje
V izogib napakam pri javnomnenjskih raziskavah
IVAN BRODNJAK
SERGEJA PUPPIS FREEBAIRN
ANDREJ ČUŠ
Najbolj obiskano
1
Doc. dr. Tina Bregant o gibanju Povežimo Slovenijo
2
V ŽIVO: Predstavitev kandidatov gibanja POVEŽIMO SLOVENIJO
3
Otu Pestnerju nagrada in priznanje občine Celje
4
Odlično, optimistično vzdušje na srečanju Povežimo Slovenijo v Mariboru
5
V izogib napakam pri javnomnenjskih raziskavah