Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Dr. Luj Šprohar: Svetom invalidskih organizacij je potrebno dati večjo vlogo Ob današnjem Mednarodnem dnevu invalidov invalidske organizacije opozarjajo na kvalitetnejšo vključenost in enakost invalidov v družbi.

Letošnji dan poteka pod sloganom »vodenja in sodelovanja invalidov v vključujočem, dostopnem in trajnostnem svetu po COVID-19«. »Socialni položaj invalidov se slabša, odkar Sveti invalidskih organizacij nimajo nobene vloge več. Zdajšnje invalidske organizacije vsaka zase lovi drobtinice z mize. In to seveda ni dobro, ker nam država jemlje pravice, in če ga vsak po svoje lomi, se to da. Če pa bi bili vsi prsti v pesti, pa bi bilo drugače,« je kritičen  predsednik medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Ljubljana dr. Luj Šprohar, ki je podpornik gibanja  Povežimo Slovenijo in je prepričan, da je treba preseči vse hujše politične delitve ter se začeti povezovati in sodelovati. »Gibanje je malo drugače zastavljeno. V njem se dobro počutim, je v redu, ljudje so prijetni, nenapadalnih značajev, sprejemajo iskrenost, ni sovražnosti,« še dodaja.
 
Moč je v povezovanju
»Slovenski invalidi, kronični bolniki, brezdomci, samohranilke, duševni bolniki želimo živeti v državi, ki bo za nas ugodna, ki bo znala prisluhniti našim težavam, predvsem pa našim posebnim potrebam. In zato je zelo pomembno, da povezujemo. Ker v povezovanju je moč,« pojasnjuje ter med drugim izpostavi tudi težavo zaposlovanja med invalidi in nujnost sprememb na vseh področjih. "V organizacijah si ves čas prizadevamo za enakopravno udejstvovanje in izobraževanje na vseh področjih ter hkrati za seznanitev in zavedanje družbenega okolja o naših potrebah in pogojih. Pravzaprav nimamo niti enotnega zakona, da bi lahko rekli, kaj je invalidnost, kdo je invalid, kaj mu pripada od države in kako se do tega pride. Tega nimamo in to je treba narediti,« je prepričan.
 
Ob mednarodnem dnevu invalidov dr. Luj Šprohar poziva k učinkoviti in celoviti socialni in družbeni oskrbi invalidov.

 
 

Slike članka
Zadnje objave
Ob vstopu v zadnji teden volilne kampanje
V izogib napakam pri javnomnenjskih raziskavah
IVAN BRODNJAK
SERGEJA PUPPIS FREEBAIRN
ANDREJ ČUŠ
Najbolj obiskano
1
Doc. dr. Tina Bregant o gibanju Povežimo Slovenijo
2
V ŽIVO: Predstavitev kandidatov gibanja POVEŽIMO SLOVENIJO
3
Skupna lista Povežimo Slovenijo bo gotovo ena najmočnejših list na parlamentarnih volitvah
4
Dr. Nada Pavšer: Skozi življenje je bila moja glavna zaveznica narava z okoljem in Ekošola kot način življenja.
5
Prihaja čas tistih, ki povezujejo