Se bodo kregali ali delali?
Izključevalno dogmo so si nekateri politični akterji vzeli za temelj svojega delovanja. A resnica je takšna, da bolj, ko se krepijo okopi dveh izključujočih se blokov, več prostora se odpira za različne povezovalne pobude.
Povežimo Slovenijo

Sreda, 24. februar 2021 ob 15:05

Odpri galerijo

Neuspela nezaupnica vladi je pokazala, da predčasnih parlamentarnih volitev skoraj zagotovo ne bo. Čeprav je do rednih volitev še dobro leto dni, pa so priprave političnih akterjev nanje že v polnem teku; med drugim se ustanavlja tudi kopica novih strank in list.

Avtor: Rok Frelih

Med temi je po svoje posebna iniciativa Povežimo Slovenijo (PoS), ki je po svoji sestavi tudi najbolj raznolika. Poleg strank SLS, Zeleni Slovenije ter NLS so vključene tudi stanovske in civilno družbene skupine, od upokojencev pa vse do glasbenikov. Po zagotovilih predstavnikov PoS njihovo infrastrukturo trenutno med drugim predstavlja vsaj 50 županov in županskih list in več kot 500 mestnih in občinskih svetnikov, imajo pa tudi evropskega poslanca.

Ali povezovalnost v Sloveniji lahko uspe?

S takšno raznoliko sestavo (in posledično raznolikimi interesi) se obstoj PoS-a ob trenutnem političnem diskurzu v Sloveniji zdi na prvi pogled skorajda nemogoč. Glavni mediji so namreč ustvarili vtis, da je možen obstoj zgolj dveh političnih silnic: Janša in anti-Janša.

Še več: to izključevalno dogmo so si nekateri politični akterji vzeli za temelj svojega delovanja. A resnica je takšna, da bolj, ko se krepijo okopi dveh izključujočih se blokov, več prostora se odpira za različne povezovalne pobude. Skupine intelektualcev, predsednik države, po konstruktivni nezaupnici pa nenazadnje tudi sam predsednik vlade spodbujajo k več sodelovanja.

Takšni pozivi so upravičeni in nujni, saj v slovenskem političnem življenju zadnja leta lahko opažamo dva škodljiva trenda, ki sta v medsebojni korelaciji: prvi je skokovita rast radikalizacije (ki vodi v polarizacijo), drugi pa je vse manjša volilna udeležba. Po domače povedano: bolj, kot so politiki »skregani«, bolj to gre ljudem na živce, zato ne hodijo na volitve, in to je za demokracijo slabo, saj o naši prihodnosti ne odloča ozaveščeno ljudstvo, pač pa radikalni centri moči.

				Bolj kot se politki med seboj prerekajo, bolj gredo ljudem na živce. In posledica je vedno manjša udeležba na volitvah, to je pa za demokracijo izredno slabo. / vir slike: slovenskenovice.si.			Bolj kot se politki med seboj prerekajo, bolj gredo ljudem na živce. In posledica je vedno manjša udeležba na volitvah, to je pa za demokracijo izredno slabo. / vir slike: slovenskenovice.si.

Politika naj bi bila skrb za javno dobro

Apatičnost in volilna abstinenca sta zato razumljivi, a hkrati je jasno, da ljudstvo kliče po sveži, zdravi alternativi. Te alternative še ni, a vse kaže, da bi PoS to lahko postala. Do volitev ima še dovolj časa, da se okrepi in dozori do prepoznavne žlahtnosti. Na tem mestu pa moram izpostaviti dvoje: in sicer prednost, ki jo PoS-u daje njegova širina, pa tudi morebitne pasti, v katere se lahko ob nepazljivosti ujame.

PoS je med novimi političnimi pobudami svojevrsten unikum, saj predstavlja civilnodružbeno platformo, preko katere lahko aktiven državljan, na primer zdravnik, v parlament vstopi kot neodvisen zastopnik zdravniških interesov. Izrazito močna stran pobude je to, da omogoča zastopanje interesov civilne družbe in skupin, ki se v tokovih etablirane politike niso prepoznali. PoS trenutno v rokah drži zelo močan potencial, da prebudi apatične volivce (in kandidate), ter s tem naredi korak k temu, da se politika vrne ljudem, in postane to, kar mora biti: skrb za javno dobro.

Povezovalnost pa že sama po sebi pomeni združevanje ljudi z različnimi ozadji in prepričanji in v medijih je bilo zaslediti tudi pomisleke o tem, kaj naj bi PoS, glede na tako pestro sestavo, držalo skupaj. Bo prihajalo do sporov in konfliktov zaradi parcialnih interesov? Kako bodo reševali morebitna ideološka neskladja?

Povezovanje zahteva zavračanje egoizma in kultov osebnosti

Če želi takšna iniciativa uspeti, se morajo akterji v prvi vrsti zavedati, da povezovanje nujno zahteva zavračanje vsakega radikalizma in egoizma. Jim bo to uspelo?

Janez Podobnik je za tednik Družina pred kratkim povedal, da je seštevanje boljše kot deljenje, ter da v PoS poudarjajo spoštovanje in zaupanje. Predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš hkrati pove, da v tem projektu ne gradijo kultov osebnosti ali egov, ker so to prerasli, in dodaja, da bi bilo otročje, če bi se pred volitvami opredeljevali, kdo bo šel s kom v koalicijo. Po njegovih besedah je naloga iniciative, da uresniči svoj program. Takšna komunikacija nakazuje samozavest in izraža samostojno, ciljno usmerjeno držo. Ko k temu dodamo še očitno resne pogovore s SMC, Novimi Socialdemokrati Andreja Magajne in nekaterimi levosredinskimi župani vidimo, da PoS krepi tudi levo dimenzijo, ki so jo doslej mnogi kritiki postavljali pod vprašaj. Bo ideologija vzdržala?

Sodelovanje na skupnem namesto delitve na različnem

Če bodo v PoS iskali sodelovanje na skupnih točkah namesto delitve na razlikah, bodo uspeli. Kot zatrjujejo, se borijo za cilj, ne za ideologijo. Za razdeljeni slovenski politični prostor je to nekaj novega. Novost je tudi to, da se PoS ne trudi pozicionirati v neko levo ali desno skrajnost, pač pa nase navezuje zmerne sile obeh usmeritev ter celo neopredeljene, z nekim večjim ciljem, ki ga vidijo kot pomembnega za družbo.

S strani predstavnikov PoS-a je bilo sicer v zadnjem času velikokrat slišati, da temelj predstavljata Ustava RS in avstrijska dobra praksa. Lovljenje Avstrije po 100 letih drugačnega toka razvoja je sicer velik zalogaj, a ni nemogoč; Čehom za razliko od nas to dobro uspeva.

Možnosti za uspeh na volitvah PoS vsekakor ima. In to odlične. Paziti pa se mora spodrsljajev, ki lahko botrujejo neuspehu. A tem se ob pravilnem pristopu da izogniti in od modrosti odgovornih je odvisno, kakšen domet bo imela iniciativa, in, posledično, kdo bo sedel v prihodnji vladni koaliciji.

PREBERITE ŠE: 

Janez Podobnik: Zmagovito je seštevanje

O gibanju »Povežimo Slovenijo«, ki je v javni prostor vstopilo konec januarja, je za tednik Družina z Janezom Podobnikom govoril ...

Andrej Magajna: Boj za vpliv na medije je permanentna, bolj ali manj prikrita vojna v Sloveniji

Pogovarjali smo se z Andrejem Magajno, ki se je v  času pred letom 1990 ukvarjal s sindikalno dejavnostjo. Bil je aktiven na področju ...

Opredeljevanje pred volitvami, kdo bo šel v koalicijo s kom in kdo ne, je otročje

Z Andrejem Čušem, predsednikom Zelenih Slovenije, smo se pogovarjali o njegovi vlogi in vlogi Zelenih Slovenije v gibanju Povežimo ...

Teme
andrej čuš andrej magajna evropski poslanci javno dobro marjan podobnik NLS pos Povežimo Slovenijo sls svetnik zeleni slovenije
Zadnje objave
Dr. Nada Pavšer: V gibanju PoS bodo kandidirali najboljši in najbolj kompetentni za najbolj odgovorne državne funkcije
V gibanju PoS smo zelo veseli javnega odmeva našega nastanka in razvoja. Predsednikom SLS Marjanu Podobniku, Zelenih Slovenije Andreju Čušu in NLS Francu Kanglerju se zahvaljujem, da so s ciljem čim večjega uspeha gibanja PoS na parlamentarnih volitvah velikodušno dali na razpolago svojo infrastrukturo. S tem nastaja močna platforma za uspešno kandidaturo ne le strankarsko opredeljenih kandidatov, županov in županskih list, ampak predvsem tudi tistih, ki se zaradi pretežno slabega ugleda političnih strank ne želijo politično ali ideološko opredeljevati. Verjamem, da bo to spodbudilo h kandidiranju ali podpori tudi druge najboljše, najuspešnejše in najbolj kompetentne nosilce odgovornih funkcij v gospodarstvu in na drugih področjih. S tem se bomo približali cilju gibanja PoS, da bi najboljši prevzemali tudi najodgovornejše funkcije na državni ravni. Vir slike: SkledarTV V zadnjih tednih so potekali številni pogovori s skupinami neodvisnih županov, predstavniki združenj, ki povezujejo intelektualce in uglednimi podjetniki in gospodarstveniki. Iz teh krogov bomo ob pravem času predstavili tudi našega kandidata za mandatarja. Še enkrat poudarjamo, da so k sodelovanju povabljene vse stranke, skupine in posamezniki, ki spoštujejo vsebino slovenske Ustave in so se pripravljeni zavzemati za sodelovanje različnih, ki želijo dobro Sloveniji in njenim državljanom.   dr. Nada Pavšer koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo
Doc. dr. Tina Bregant o gibanju Povežimo Slovenijo
Doc. dr. Tina Bregant o gibanju Povežimo Slovenijo: "Želim si, da bi čez nekaj let živeli v Sloveniji, ki je bolj prijazna, uspešna, ustvarjalna... Prihajam iz zdravstva in mislim, da lahko s svojim znanjem, veščinami pridodam en košček v ta mozaik, da bomo vsi skupaj bolje živeli in če to zmoremo skupaj, v gibanju Povežimo Slovenijo, potem sem pripravljena to storiti."
Skupna lista Povežimo Slovenijo spet okoli 10 poslanskih mandatov
Če bi bile volitve v Državni zbor RS to nedeljo bi slavila SDS, in sicer bi med opredeljenimi dobila 32,7 odstotka glasov. Na drugem mestu bi se znašli Socialni demokrati, ki bi jih volilo 17,8 odstotka volivcev, sledili bi Lista Marjana Šarca z 12,4 odstotki glasov in Levica z 7,8 odstotka glasov. Nova Slovenija se je znašla na petem mestu, volilo bi jo namreč 7,1 odstotka glasov, parlamentarni prag bi prestopila samo še Slovenska ljudska stranka in Nova ljudska stranka Slovenije s 6,1 odstotka glasov. Stranke Naša Dežela, SAB, SNS, DeSUS, Pirati, SMC in Dobra država ne bi dobile poslanskih sedežev. Povzeto po:https://bit.ly/2RrewWn 
Zakaj nas pogled na svobodo medijev v Sloveniji tako deli?
Kljub vztrajnemu prizadevanju, da bi ob prof. dr. Žigi Turku, ki velja za zmernega provladno usmerjenega misleca, za uvodničarja dobili tudi enega od mislecev ali predstavnikov medijev, ki so vrednostno bližje sedanji opoziciji nam to, žal, ni uspelo. To obžalujemo in ocenjujemo kot neprijetno dejstvo, ki ne vzbuja optimizma. To je na začetku izpostavil tudi moderator Marko Balažic. Pogovor različnih je namreč osnova za približevanja pogledov in stališč. Marko Balažic vir slike: 24ur.com Prof. dr. Turk je ob predstavitvi pogledov na dva državno financirana medija RTV SLO in STA dejal: »Priložnost teh dveh medijev za preživetje in uspešno delovanje bi videl v njuni odločitvi za ustvarjanje skupne slike resničnosti, kjer bi bilo dovolj prostora za različne poglede.« Ocenil je tudi, da bi provladne stranke morale skupaj stopiti korak nazaj in si prizadevati predvsem za uravnoteženo sestavljanje organov STA in RTV SLO, kar bi zagotavljalo tudi ravnotežje med vsakokratno koalicijo in opozicijo. Sedanji vladni konflikt s STA namreč po mnenju dr. Turka škoduje predvsem vladi. V nadaljevanju je ocenil, da so pri nas stranke bolj odvisne od medijev, kot mediji od strank. V primerjavi z razvitimi demokracijami, je v odnosu do medijev večina strank v Sloveniji precej nemočnih. Kot problem je tudi izpostavil, da si vedno manj novinarjev lahko privošči, da delajo kvalitetno novinarsko delo. Ob konkretnem vprašanju glede novinarja Blaža Zgage je dr. Turk dejal, da je Blaž Zgaga dobil enako nagrado, kot marsikateri novinar, ki je bil dokazano življenjsko ogrožen in je bil dejansko in povsem drugače kot je to primer Blaža Zgage, žrtev političnega preganjanja in ogrožanja. V gibanju Povežimo Slovenijo si bomo tudi v prihodnje prizadevali za soočenje ljudi, ki imajo o pomembnih vprašanjih za prihodnost Slovenije različne poglede. To je skladno z našo jasno opredelitvijo, da še posebno v letu, ko slavimo 30-letnico naše osamosvojitve, iščemo skupne poglede na pomembna vprašanja za prihodnost Slovenije. Le-to nas bo vodilo k cilju, da bi bili Slovenci in vsi slovenski državljani skupaj sposobni velikih dejanj, kot smo ga naredili pred 30. leti z osamosvojitvijo Slovenije.
Povežimo Slovenijo (PoS) s 7 poslanci
Po javnomnenjski raziskavi v današnjem Delu je enega večjih vzponov dosegla SLS, ki bi, če bi bile volitve v nedeljo, ob upoštevanju samo opredeljenih volivcev, samostojno uspešno vstopila v parlament. Skupaj z ostalimi strankami, ki sooblikujejo gibanje Povežimo Slovenijo (Zeleni Slovenije, NLS …) oziroma se z njimi dogovarjajo (SMC, …), pa bi dosegli vsaj 7 poslanskih mest. Čeprav rezultatov posameznih strank v gibanju PoS ni možno neposredno seštevati, pa je treba poudariti, da je rezultat v raziskavi dosežen brez upoštevanja dejstva, da bo gibanje PoS na volitvah gotovo nastopilo z eno najmočnejših list na čelu z dr. Petričem, številnimi uglednimi župani, nosilci vključenih strank, priznanimi zdravniki, glasbeniki, športniki, podjetniki, kmeti, upokojenci, invalidi in predstavniki mlade generacije, ter močnim kandidatom za mandatarja. 
Franc Kangler
Na povezavi si lahko ogledate video izjavo g. Franca Kanglerja. Povezava https://fb.watch/5gG24wkwnJ/

Komentarji

Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo

Sorodne vsebine

Zadnji komentarji

Prijatelji

Twitter

Facebook

Prijatelji