»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli!
Slovenija in njena ustava sta v središču gibanja
Povežimo Slovenijo

Torek, 26. januar 2021 ob 11:38

Odpri galerijo

V času, ko smo v Sloveniji priče največji politični razklanosti v njeni tridesetletni državnosti, se na drugi strani rojeva politično gibanje, ki želi preseči razkol in vrniti politično dogajanje v normalne tirnice. Gibanje se imenuje Povežimo Slovenijo in povezuje različne politične stranke ter posameznike.

Avtor: Amadej Jazbec

Slovenija in njena ustava sta v središču gibanja

Ideja za gibanje je izšla iz hrepenenja ljudstva, ki trpi zaradi razklanosti glavnih akterjev slovenske politike. Želja ljudstva je namreč samo normalno življenje v miru in blaginji. Glede na želje in hrepenenje ljudstva gre za vključujoče gibanje, ki vabi v svojo sredino vse tiste, ki želijo na kakršen koli način prispevati k napredku naše države in njenih državljanov.

Temelj gibanja je slovenska država z njeno ustavo, kar poudarja tudi koordinatorka dr. Nada Pavšer. Morda bo ob tem kdo rekel, češ, saj sta naša država in naša ustava vedno na prvem mestu vsakega političnega delovanja. To je sicer res, ampak ob trenutni politični situaciji, ko pri marsikateremu politiku in politični stranki stopajo v ospredje zasebni interesi, to, žal, ni samo po sebi umevno.

Povežimo Slovenijo tvorijo različne stranke in posamezniki

Gre za gibanje, ki je odprto za vse, ki se mu želijo pridružiti ali z njim sodelovati. Trenutno ga sestavljajo Slovenska ljudska stranka, Nova ljudska stranka, Stranka modernega centra in Zeleni Slovenije. Sodelujejo tudi nekateri vidni posamezniki, kot sta dr. Ernest Petrič in celjski župan Bojan Šrot. Prav tako se gibanju pridružuje dr. Aleksandra Pivec, ki ustanavlja novo politično stranko.

Glede na prve odzive je gibanje naletelo na izjemen odziv tako v medijih kot med ljudstvom. Predvsem ljudstvo si želi končno zaživeti v slogi in povezanosti, kar si po tridesetih letih vsekakor zasluži. Po prvih ocenah lahko gibanje Povežimo Slovenijo računa na najmanj 20 % glasov volivcev, kar obeta realne možnosti, da bi iz gibanja lahko izšel tudi mandatar za sestavo 15. slovenske vlade.

To gibanje se razlikuje od t. i.novih obrazov, ki smo jih bili deležni tik pred vsakokratnimi volitvami, predvsem v zadnjem desetletju. Tokrat gre za izkušene politike, gospodarstvenike in druge strokovnjake, ki so z dosedanjim delom dokazali, da jim lahko vsekakor zaupamo odgovornost vodenja države.

Razklanost politike se izraža pri državljanih

Trenutna politična situacija v Sloveniji je precej alarmantna, zato se zdi, da se bližamo določenemu vrelišču, kar bi lahko imelo pogubne posledice tako za državo kot za državljane. Rezultat politične krize se kaže v eni od najslabših epidemioloških situacij na svetu, kar je trenutno najbolj pereč problem za našo državo in naše državljane.

Na eni strani imamo vladno koalicijo, ki skuša z različnimi ukrepi preprečiti in končno tudi ustaviti širitev epidemije covida-19. Na drugi strani imamo opozicijo, ki na vse, kar sprejme vlada in koalicija, burno odreagira. V kolesje spora smo vključeni predvsem državljani, ki na vladne ukrepe reagiramo predvsem glede na našo politično pripadnost.

Kdor simpatizira z vladno koalicijo, v glavnem spoštuje ukrepe, kdor pa ji nasprotuje, ne spoštuje ukrepov, predvsem zaradi nasprotovanja koaliciji in predsedniku vlade. Rezultat tega je večmesečna stagnacija epidemiološke slike, ki se nikakor ne obrne v smeri bolj pozitivnih številk.

Politična razklanost se vse bolj stopnjuje

Politična razklanost v Sloveniji ni nekaj novega, ampak nas spremlja že vse od sprejetja demokratičnega političnega sistema leta 1990. Politični dialog je bil, vsaj v prvih letih demokracije, kolikor toliko znosen, saj je kljub vsemu potekal na pretežno kulturni ravni v smislu podajanja različnih mnenj in pogledov na določen politični problem.

Tudi zavoljo t. i.novih obrazov se predvsem v zadnjem desetletju zdi, da se politična nasprotja vse bolj sprevračajo v agresijo, kar se kaže v neskončnih in utrujajočih besednih dvobojih med eno in drugo politično opcijo. Tako se je Slovenija znašla v začaranem krogu, ki spominja na avto, kjer voznik sicer veliko pritiska na plin in s tem povzroča že skoraj neznosen hrup, vendar ob tem ni prestavil prestavne ročice v brzino.

Zgraditi most med različnimi političnimi akterji

Zato je gibanje Povežimo Slovenijo verjetno zadnje upanje, na katerega lahko stavimo slovenski državljani. V našem političnem prostoru se sicer veliko govori o sredinskosti, npr. o desni sredini, levi sredini, dejansko pa politični razkol kaže, da sredina ne obstaja, ampak dva povsem nasprotujoča si pola.

Politične stranke, gibanja in posamezniki, ki tvorijo projekt Povežimo Slovenijo, želijo biti povezovalni člen med tema dvema poloma in s tem zgraditi most, po katerem bo možno izmenjavati različne ideje, predloge, projekte ipd., ki bodo naravnani v dobro Slovenije in njenih državljanov.

Skupen nastop na parlamentarnih volitvah

Ljudje, ki sestavljajo gibanje Povežimo Slovenijo, tudi niso obremenjeni z različnimi negativnimi ideologijami, ki še bolj prispevajo k slovenski razklanosti. Tudi tu gre za povezovanje različnih pogledov na slovensko polpreteklo zgodovino z namenom, da ne bi ponavljali napak iz preteklosti.

Gibanje Povežimo Slovenijo lahko primerjamo s koalicijo Demos, ki je nastala pred prvimi demokratičnimi volitvami leta 1990. Tudi gibanje Povežimo Slovenijo je novonastala koalicija, ki bo nastopila skupaj na parlamentarnih volitvah, ki so predvidene za leto 2022. Kot je Demos popeljal Slovenijo na pot samostojnosti, jo lahko gibanje Povežimo Slovenijo popelje na pot povezanosti in sodelovanja.

Skupen nastop na volitvah daje večje možnosti za končni uspeh
Ker gre za stranke in osebnosti, ki imajo sicer posamezne vsebinske strankarske programe ter posamezne osebne vsebinske ideje za dobrobit Slovenije, je ključnega pomena to, da se povežejo v koalicijo. Takšen način skupnega nastopanja jim namreč lahko prinese večji in bolj oprijemljiv uspeh, kakor pa bi ga bile deležne, če bi na volitvah nastopile samostojno.

Ne nazadnje je takšen pristop obrodil pozitivne sadove na evropskih volitvah 2019, ko je SLS na volitvah nastopila skupaj s SDS in je na ta način prišel v parlament tudi sedanji evropski poslanec Franc Bogovič. Zato daje skupni nastop strank in posameznikov, povezanih v koaliciji Povežimo Slovenijo, veliko več možnosti, da bo v novi sestavi parlamenta več njenih predstavnikov.

Izziv pomenijo volilni »abstinenti«
Na parlamentarnih volitvah imamo glavno besedo volivci. Morda se sliši paradoksalno, vendar na vsakršnih volitvah imajo vse večjo težo tisti volivci, ki se volitev ne udeležujejo. Takšnih abstinentov je bila na zadnjih volitvah že skoraj polovica, saj se je volitev v državni zbor leta 2018 udeležilo le 52,64 % volilnih upravičencev.

Vzrok za nizko udeležbo lahko iščemo ravno v politični razklanosti v »elitnem delu« slovenske politike, kar potencialne volivce postavlja v položaj politične utrujenosti, naveličanosti in končno volilne abstinence. Zato želi gibanje Povežimo Slovenijo motivirati še posebej »abstinenčni« del slovenskega volilnega telesa.

Volivci lahko končno prekinemo s političnim ekstremizmom in razkolom
Gibanje Povežimo Slovenijo ponuja znotraj slovenskega političnega prostora alternativo, saj želi v državni zbor in tudi v ostali slovenski prostor vrniti politični dialog in prekiniti s političnim ekstremizmom. Osnovno politično načelo namreč narekuje, da se je treba pogovarjati z vsemi političnimi dejavniki, ki sodelujejo na političnem parketu.

Seveda bo glavna teža pri oblikovanju uravnoteženih političnih razmerij na volivcih in njihovi (ne)pripravljenosti za udeležbo na volitvah. Samo od volivcev je odvisno, ali bo slovenski politični prostor še naprej razklan ali pa bo končno stopil na pot normalnosti in politične dialoškosti.

Z visoko volilno udeležbo in glasom volivcev za Slovenijo, ki se bo odpovedala notranjim razdorom, lahko končno iz slovenskega političnega prostora izločimo vse tiste sile, ki že trideset let ustvarjajo razdor v politiki in v slovenskem narodu. Tako bo izbira politične alternative Povežimo Slovenijo odločitev za to, da lahko Slovenci in vsi državljani Slovenije stopimo na pot blaginje samo složni in povezani.

Teme
Povežimo Slovenijo pos
Zadnje objave
Ob svetovnem dnevu vida slepi in slabovidni opozarjajo na slabšanje njihovega položaja v Sloveniji
Težave z vidom se odražajo v vseh aspektih življenja, zato si slepi in slabovidni ves čas prizadevajo za enakopravno udejstvovanje in izobraževanje na vseh področjih ter hkrati za seznanitev in zavedanje družbenega okolja o njihovih potrebah in pogojih.  "Dneva, zaznamovana in posvečena slepoti oziroma delni izgubi vida sta priložnost, da še toliko bolj izpostavimo slabšanje socialnega položaja slepih ljudi. Trenutno v parlamentu potekajo razprave o zmanjšanjih oziroma odvzemu sredstev za pomoč in postrežbo slepi in slabovidni populaciji, kar me izjemno žalosti," pravi predstavnik ranljivih skupin v gibanju Povežimo Slovenijo in predsednik medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Ljubljana dr. Luj Šprohar. "Tisti slepi in slabovidni ljudje, ki prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo (DPP) v višini 300 evrov mesečno, si s tem nekoliko popravijo socialni položaj. V primeru, da bi se jim to odvzelo, kot predlagajo v parlamentu, bi to povzročilo socialno stisko za večino slepih in slabovidnih v Sloveniji," je zaskrbljen Šprohar. V Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije se angažirajo, da bi predlog o krčenju pravic slepih in slabovidnih umaknili, kar pa bo po mnenju dr. Luja Šproharja težko, saj tisti,  ki o tem odločajo premalo poznajo dejansko problematiko slepote in slabovidnosti. "Prav iz tega razloga sem se odločil, da bom na prihodnjih volitvah kandidiral znotraj gibanja Povežimo Slovenijo, kjer sem predstavnik za ranljive skupine. Menim, da je skrajni čas, da se o teh problemih začnejo pogovarjati tisti ljudje, ki imajo ustrezna strokovna stališča in izkušnje v praksi," pojasnjuje dr. Šprohar, ki je zaradi tumorja na mrežnici pri enem letu starosti ostal brez desnega očesa, pri osemnajstem letu pa so mu zaradi glavkoma odstranili še levo oko. "Pozivam vse tiste, ki jim je mar za izboljšanje socialnega položaja ranljivih skupin, naj se nam pridružijo v gibanju Povežimo Slovenijo, saj bodo s tem pripomogli k izboljšanju, predvsem pa bodo preprečili možnosti morebitnega siromaštva slepih in slabovidnih."  
Trajnostne rešitve okoljskih in podnebnih izzivov so izjemnega pomena
»V Sloveniji so bili sprejeti Nacionalni energetski in podnebni načrt, Podnebna strategija ter Načrt za okrevanje in odpornost z jasno ciljno usmeritvijo v to, da se do leta 2050 zmanjša vrednost neto emisij toplogrednih plinov na nič, da preidemo v družbo s krožnim gospodarstvom in zagotovimo prebivalstvu enako ali višjo kakovost življenja,« pojasnjuje dr. Nada Pavšer, ki se posveta udeležuje.  V ta namen so se strokovnjaki iz gospodarskega in javnega sektorja, civilna družba in politiki zbrali na 24. strokovnem posvetu v Moravskih toplicah, ki letos poteka pod sloganom Od besed k dejanjem. Razprave so usmerjene v oblikovanje konkretnih ukrepov in načrtovanih rešitev, ki bodo prednostno in trajnostno reševale okoljske in podnebne izzive. Okoljska samozadostnost Slovenije pa vključuje več področij: ·      okoljski cilji in izzivi na področju gospodarnega ravnanja z odpadki,·      energetska izraba odpadkov in kakovost zraka,·      nizkoogljično gospodarstvo,·      podnebne spremembe,·      krožno gospodarstvo,·      okoljsko komuniciranje. »Zavedanje o skrbi za okolje se kaže že pri najmanjšem vsakodnevnem ravnanju, s katerim lahko močno prispevamo k zmanjševanju in blaženju podnebnih sprememb, pa če tudi gre zgolj za plastično vrečko, ki jo človek po nepotrebnem vzame in nato odvrže,« pravi dr. Nada Pavšer, ki je ustanoviteljica slovenske mreže ekošol, prejemnica častnega znaka svobode Republike Slovenije za zaslužno in zagnano delo z mladimi na področju varstva okolja (2000) ter  dobitnica najprestižnejšega mednarodnega energetsko-okoljskega priznanja Energy Globe Award za trajnostni razvoj. Od leve proti desni: Andrej Čuš, dr. Nada Pavšer, Karel Lipič
Otu Pestnerju nagrada in priznanje občine Celje
Ljubljana, 5. oktober 2021 - Vrhunski vokalist in legenda slovenske zabavne glasbe Oto Pestner, rojen v Celju, je leta 1971 zmagal na Slovenski popevki s skladbo Trideset let. Ob 50. obletnici njegovega glasbenega delovanja in prve zmage na Slovenski popevki mu je Občina Celje za njegov velik prispevek h kakovostni slovenski zabavni glasbi podelila županovo priznanje in nagrado, kelih cesarice Barbare. Ob tem se je Oto Pestner vpisal tudi v knjigo častnih gostov občine Celje. V gibanju Povežimo Slovenijo Otu Pestnerju želimo še veliko lepih in ustvarjalnih glasbenih let, pa tudi uspešnih prizadevanj za dobrobit slovenske glasbe in glasbenikov v okviru gibanja Povežimo Slovenijo.
Otu Pestnerju nagrada in priznanje občine Celje
Ljubljana, 5. oktober 2021 - Vrhunski vokalist in legenda slovenske zabavne glasbe Oto Pestner, rojen v Celju, je leta 1971 zmagal na Slovenski popevki s skladbo Trideset let. Ob 50. obletnici njegovega glasbenega delovanja in prve zmage na Slovenski popevki mu je Občina Celje za njegov velik prispevek h kakovostni slovenski zabavni glasbi podelila županovo priznanje in nagrado, kelih cesarice Barbare. Ob tem se je Oto Pestner vpisal tudi v knjigo častnih gostov občine Celje. V gibanju Povežimo Slovenijo Otu Pestnerju želimo še veliko lepih in ustvarjalnih glasbenih let, pa tudi uspešnih prizadevanj za dobrobit slovenske glasbe in glasbenikov v okviru gibanja Povežimo Slovenijo.
Cepljeni in necepljeni smo ljudje – spoštujmo se!
Sama sem cepljena z dvema odmerkoma cepiva Moderna in menim, da bi bilo prav, da bi se še posebno starejši cepili čimprej in v čim večjem številu. Obenem pa skušam razumeti ljudi, ki se iz različnih razlogov niso cepili, še posebno tiste, ki nasprotujejo cepljenju otrok. Zato me zelo žalosti, ko poslušam vse več medsebojnih žalitev in poniževanj, predvsem tistih, ki se (še) niso odločili za cepljenje. Ne le, da je to v nasprotju s spoštljivim obnašanjem in spoštovanjem drugače mislečih in ne koristi prizadevanjem, da bi se še več ljudi odločilo za cepljenje. Izpostaviti okoli milijon ljudi v Sloveniji različnim žaljivkam je zame kot koordinatorko gibanja Povežimo Slovenijo nesprejemljivo, še posebno zato, ker se bo šele v naslednjih mesecih in letih dokončno pokazalo, katere rešitve za zajezitev pandemije so bile res dobre in katere ne. Cepljeni in necepljeni smo ljudje. Spoštujmo se in verjemimo drugi drugemu, da se želimo odločati v dobro sebi in drugim, čeprav imamo poglede o tem, kaj je v skupno dobro, zelo različne. Tudi v našem gibanju Povežimo Slovenijo imamo ljudje različne poglede na cepljenje proti covid-19, pa tudi na druge ukrepe za zaustavitev pandemije. Kljub temu pa se odkrito in spoštljivo pogovarjamo o tem, kako pomagati, da bi se čimprej prišlo do čim boljših rešitev. Želim si, da bi bilo takih odkritih in spoštljivih pogovorov tudi v stroki, politiki in družbi nasploh več, saj vsaka nestrpnost, sovražnost in nespoštljivost vodi v začaran krog, iz katerega se je z vsakim nadaljnjim dnem težje izviti.  dr. Nada Pavšer koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo
Dr. Nada Pavšer: V gibanju PoS bodo kandidirali najboljši in najbolj kompetentni za najbolj odgovorne državne funkcije
V gibanju PoS smo zelo veseli javnega odmeva našega nastanka in razvoja. Predsednikom SLS Marjanu Podobniku, Zelenih Slovenije Andreju Čušu in NLS Francu Kanglerju se zahvaljujem, da so s ciljem čim večjega uspeha gibanja PoS na parlamentarnih volitvah velikodušno dali na razpolago svojo infrastrukturo. S tem nastaja močna platforma za uspešno kandidaturo ne le strankarsko opredeljenih kandidatov, županov in županskih list, ampak predvsem tudi tistih, ki se zaradi pretežno slabega ugleda političnih strank ne želijo politično ali ideološko opredeljevati. Verjamem, da bo to spodbudilo h kandidiranju ali podpori tudi druge najboljše, najuspešnejše in najbolj kompetentne nosilce odgovornih funkcij v gospodarstvu in na drugih področjih. S tem se bomo približali cilju gibanja PoS, da bi najboljši prevzemali tudi najodgovornejše funkcije na državni ravni. Vir slike: SkledarTV V zadnjih tednih so potekali številni pogovori s skupinami neodvisnih županov, predstavniki združenj, ki povezujejo intelektualce in uglednimi podjetniki in gospodarstveniki. Iz teh krogov bomo ob pravem času predstavili tudi našega kandidata za mandatarja. Še enkrat poudarjamo, da so k sodelovanju povabljene vse stranke, skupine in posamezniki, ki spoštujejo vsebino slovenske Ustave in so se pripravljeni zavzemati za sodelovanje različnih, ki želijo dobro Sloveniji in njenim državljanom.   dr. Nada Pavšer koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo

Komentarji

Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo

Sorodne vsebine

Zadnji komentarji

Prijatelji

Twitter

Facebook

Prijatelji